Alla dessa nyanser av vitt…

Att måla vitt är en utmaning!
Snö, en vit bordsduk, vita moln… Vi identifierar så mycket som vitt men utan att reflektera över varma och kalla toner och vilka färger som finns där i.
Vitt i skuggan, blir inte det grått?

Apropå grått så tänkte jag först döpa inläggets titel till ”50 shades of white” med anspelning på en filmtitel. Dock så har jag inte sett filmen och med vad jag har läst mig till av handlingen så är det inte heller en film som jag anser mig behöva se.  Med nämnda anledning så föll iden med vad jag skulle kalla inlägget!
Men varför krångla till allting hela tiden?

Huruvida vitt är en färg eller inte är dels en filosofisk fråga men också en fysisk beroende på om man ser till ljusets brytning eller materialmässigt…
Oavsett vad du vill klassificera vitt som så existerar vitt som oljefärg, personligen föredrar jag den vita nyansen titanoxid då den är väldigt neutral. Andra målar med zinkvitt och förut målade man med den extremt giftiga färgen blyvit- konstnärerna dog som flugor med höga halter av kadmium och bly i ett rus av lösningsmedlet terpentin!

Svanarna nedan är en tidig målning från i år. Det var snöfritt en period och de kom i mängder och åt sig mätta på de späda gröna skotten av grödorna som bonden sådde i höstas.
Med både vuxna individer och ungar från i fjol fick jag chansen att studera färgen vitt i alla nyanser inklusive ungarnas gråskala!

50 x61 cm Namnlös

Utan titel 2 2019
4.600 sek / 460 euro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s