Arvtagerskan

För några år sedan arbetade jag med en serie porträtt om Roslagen som jag är uppväxt i.
”Världen är så stor, så stor, Lasse Lasse liten”, så skriver Zacharias Topelius i en dikt från 1880. ”Större än du nånsin tror”, fortsätter den, men ändå så vill vi gärna säga att världen är liten- särskilt nu när man genom resor med tåg, bil och flyg kan förflytta sig långt på kort tid.
Men först efter alternativet till fots kom någon på att man kunde bygga båtar och färdas över sjöar och stora hav! Sjöfarten skapades och finns i olika former som yrkeskår än i dag!
Marie som jag porträtterade till min utställning ”Roslagsporträtt” 2017, är en sådan person som visar på att världen är större än vi tror, för trots att vi hade gemensamma vänner, våra fäder kände varandra och avståndet mellan oss hela livet inte varit mer än några mil så hade våra vägar aldrig korsats innan detta porträtt. Men inför och under skapandets gång hade vi en tät kontakt och pratade om livet och livsval! Nödvändiga samtal för att kunna porträttera just henne ansåg jag.

Målningen heter ”Arvtagerskan” då hon med målmedvetenhet och kunskap förvärvad från födseln genom att följa sin far i hans fotspår skulle ta över verksamheten med sjötaxi och frakt i norra Stockholmsskärgård. Men osäkerheten fanns, hon var både ung och kvinna. Jag tyckte hon var häftig, beundrade henne för hennes karaktärsstarka sätt att  sticka ut hakan och ville leva det livet hon ville ha, inte göra vad som förväntades av henne!
Fotograferingen skedde i oktober, gryningsljus, den kyliga höstluften möter det uppvärmda havet, voila! Mer perfekt ljus och sceneri kunde jag inte få!

 

Arvtagerskan

Arvtagerskan
62x50cm
5.600 kr /560 Euro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s